Reply – Re: Kalian Musykil Masalah Agama? Tanya Ustaz
Your Name
Subject
Message
or Cancel
In Reply To
Re: Kalian Musykil Masalah Agama? Tanya Ustaz
— by ukhtinita ukhtinita
assalamualaikum w.b.t ustaz..

ana ada satu persoalan..terlebih dahulu ana ingin cerita sedikit..
ana akan pulang ke kampung halaman ana apabila tibanya cuti..
seperti kebiasaannya, ana akan mengikut ibu ana ke surau di kampung kami untuk ikut solat berjemaah..ini kerana sewaktu di universiti juga ana sudah biasa ke masjid/surau untuk solat jemaah..
keadaan surau di kampung ana biasa2 sahaja memandangkan majoriti muslimat+muslimin daripada golongan mak cik2, pak cik2..hal ini sudah menjadi kebiasaan pada zaman kini..
yang menjadi masalahnya, apabila mak cik2 tidak suka merapatkan saf kerana ingin sujud di sejadah masing2..tambahan pula saiz sejadah yang agak besar=( ana amat sedih melihat keadaan ini dan ana sedikit ragu..adakah sah jika dalam solat jemaah tidak merapatkan saf( bahu bersentuhan) kerana sejak ana di bangku sekolah lagi ana diajarkan agar rapatkan saf kerana syaitan akan masuk..jadi bagi mengatasi masalah ini ana mula membawa sejadah yang agak kecil demi membolehkan ana rapat sedikit dengan mak cik2..ana selalu duduk dekat ibu ana dan merapatkan bahu ana dengan bahu ibu sewaktu solat dan dia mengerti kerana ana pernah memberitahunya..ana juga cuba rapatkan saf dengan mak cik2 di sebelah ana..

namun, ana sukar untuk menasihati mak cik2 lain kerana ana masih muda, susah nak tegur orang yang lebih tua dr kita..bagaimana ya, ustaz? apakah hukumnya jika xrapatkan saf?