Reply – Re: Kalian Musykil Masalah Agama? Tanya Ustaz
Your Name
Subject
Message
or Cancel
In Reply To
Re: Kalian Musykil Masalah Agama? Tanya Ustaz
— by syahidah atiqah syahidah atiqah
Pendapat dari seorang Kristian..Cally "Saya tak cakap pun Islam tu buruk, memang betul la Islam ialah satu agama. Tapi Kristian bukan lah hanya satu agama, ia adalah satu hubungan antara Yesus dan semua orang, semua tak kira agama apa, umur berapa, lelaki atau perempuan, semua orang! Kristian, kita ada satu Bible sahaja, ini awak kena betulkan pandangan awak. Kita ada beberapa translation/ versi untuk memudahkan Kristian di dalam dunia ni untuk memahaminya, sebab sesetangah orang tak pandai sangat English, sesetengah memang power giler. Kristians di Indonesia, Thailand, Myanmar guna yang lebih mudah. Walaupun ada beberapa versi, tapi HOLY BIBLE CUMA ADA SATU. DAN CUMA ADA SATU YESUS. Sebenarnya, Islam dan Kristian kebanyakkanya adalah sama. CUMA SATU PERKARA SAHAJA. Islam tiada New Testament seperti kami. Old Testament, dua dua pun ada. Islam hidup berdasarkan Old Testament, iaitu berdasarkan peraturan, atau dalam English, LAW. Kristian, kita tahu pasal Old Testament of course, tapi kita hidup berdasarkan GRACE dan bukan peraturan. GRACE is getting something we don't deserve. GRACE ialah mendapat sesuatu yang kita tak patut miliki. Dalam Bible, cukup jelas GOD IS LOVE. Dan juga, For it is by GRACE you have been saved, through FAITH--and this not from youselves, it is the gift of God--not by works, so that no one can boast. For we are God's workmanship, created in Christ Jesus to do good works, which God prepared in advance for us to do (Ephesians 2:8-9) When Jesus was hang on the cross, he died and resurrected after three days. He said "IT IS FINISHED!" This is the REAL GOD. Kalau Tuhan awak penuh dengan GRACE, kenapa awak masih kena bunuh lembu dan puasa? Bukankah semua itu telah dimaafkan dan dengan itu, kita telah menerima hidup baru kita? :) Yes, memang betul Tuhan itu hanya satu, tapi GOD IS GREAT, He existed in three forms. Bible TIDAK cakap pun kita ada tiga Tuhan. hahaha CUMA ADA SATU. Jadi, sebenarnya, tak ada apa apa pun yang bercanggah. Awak kawan rapat saya dulu, dan masih juga sekarang kawan baik saya, saya takkan putuskan hubungan kita sebagai kawan semata-mata perkara ini, sebab Jesus said to love others just like He loves us! Saya pernah experience semua agama, Islam, Hindu dan Buddha. Jadi, saya tahu yang mana satu yang benar. :D Yesus sayang awak sangat2. :D Saya harap ini dapat mengubah pandangan awak terhadap Kristian. If you think that this relationship with God is bad and fake, then you are actually reflecting your own god. Your thoughts and heart reflects your religion. I still love you, and care for you with a compassionate heart." Assalamualaikum ustaz..apa pendapat ustaz?seorang shbt sy cuba menyebarkn dakyah mengenai Kristian..sy bkn seorang yg arif berkenaan agama, apatah lagi berdebat mengenai isu Islam-Kristian..bimbang soal akidah dan iman tergugat kerana isu2 sebegini..tolong sy..